2 FVL и др., было ли бегство холопов из Московии в ВКЛ в 16 веке
Вот такую формулировку нашёл листая Литовскую Метрику том 15-15, это "перемирные листы" присланные Жигимантасу Августу (Сигизмунду Августу). Формулировка стандартная, указывает на процедуру выдачи беглых холопов и др. подданных московского князя.
156. 1526 11 [04]
Лист кн(я)зя великого московского перемирныи до шести летъ с королем его м(и)л(о)стю Жикгимонтомъ
164. 1537 [до 25.03]
То есть грамота перемирная московъская, которую писаръ латиньскии, панъ Венъцыславус до короля его м(и)л(о)сти прынесъ, с которое жъ копея слово отъ слова списана и до пана воеводы виленьского имъ же послана
... А в каких обидных делех нашы кн(я)зи и наместьники, и волостели не учынят управы и намъ о томъ сослати судеи. И они съехався да тем обедным деломъ всимъ управу учынять на обестороне стороны без хитрости. А татя, беглеца, холопа, робу, должника по исправе выдати; а даное, положоное, заемъное, поручъное отдати.
Видимо, эта статья перемирного договора сторонами выполнялась не особо тщательно, вот что отвечает Жигимантас Ивану Грозному, на требование о выдаче беглых подданных Московии.
155. [23.12.1537 - нач.1538]
Отъказ напротивъку великого кн(я)зя Ивана Василевича посланъцу его Савину Михайлову с(ы)ну Омеліанова
... Ижъ мы того николи не слыхали, абы которым люди от тых послов брата н(а)шого, и детеи его боярскихъ, и подячых у паньстве нашомъ остали и которым речы и статки их побрали, а къ тому, ижъ бы ся которая шкода у земли н(а)шои тым его послом от людеи нашыхъ мела в чомъ ся стати. И тепере не ведаемъ в кого бы тыи люди ихъ у земъли н(а)шои мешъкали. А такъ, нехам бы оныи послы его брату нашему поведили, а онъ бы о томъ намъ знати далъ, где тыи люди их будуть и въ кого у паньствах нашыхъ мешъкають. Мы будемъ ведати, што маемъ с тымъ учынити.