От Oleh Nemchinov Ответить на сообщение
К All Ответить по почте
Дата 05.07.2007 17:04:00 Найти в дереве
Рубрики 1941; Поисковая работа; Версия для печати

Статья (на украинском языке) про перезахоронение бойцов РККА в г. Бродах

На меморіальному кладовищі в м. Бродах було проведено перепоховання 32 останків військовослужбовців радянської армії, які товариство пошуку жертв війни "Пам'ять" ексгумувало ще восени минулого року в Золочівському та Бродівському районах.
Найбільше людських скелетів (двадцять три особи) було виявлено у лісі коло села Лешнів, що на Бродівщині. У часи воєнного лихоліття там, як свідчать архівні документи, а головне – очевидці, 26-27 червня 1941 року відбувся запеклий бій 12-го мотопіхотного полку 12-ї танкової дивізії при підтримці 212-ї стрілецької дивізії червоноармійців з німецько-фашистськими полками.
Зайнявши оборону на узліссі по лівому березі річки Солонівка, радянські підрозділи зазнали нищівного артилерійського обстрілу та авіаційного бомбардування з боку воєнізованих частин Вермахту, що наступали широким фронтом. Через погану організацію та бездарну діяльність радянського командування німці розбивали вщент цілі дивізії, від ударів авіабомб і снарядів гинула маса народу. Боячись епідемії, за допомогою населення вони скидали трупи вбитих солдатів у стихійні ями від авіабомб. Після бою, захопивши плацдарм розташування радянських військ, гітлерівці зігнали місцевих євреїв з Лешнева і наказали їм захоронити усіх полеглих у ями від вибухів. Це називали "санітарними захороненнями". Себто спеціально ніхто з німецького боку не закладав братських могил червоноармійцям, – розповідає один із організаторів перепоховання, заступник голови товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" Любомир Горбач.
Останки ще дев'ятьох червоноармійців Товариство "Пам'ять" привезло до Бродів з-під села Велика Вільшаниця Золочівського району. На солдатську могилу вказали місцеві учасники бойових дій та розповіли історію її виникнення – дев'ятьом полоненим радянським солдатам гітлерівці наказали йти додому. І коли ті відійшли на незначну віддаль, фашистські посіпаки по-зрадницьки вистрілили їм у спини. На превеликий жаль, експертам вдалося ідентифікувати тільки шість бійців.
Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять" має намір зробити на місці згаданого меморіального кладовища, де поховані тисячі радянських солдатів, загальний комплекс загиблих у Другій Світовій війні. Щоби там можна було перепоховати тіла не лише із Бродівщини, а й з усієї Львівської області – як це є в Червоному, де розташований цвинтар вояків дивізії "Галичина", чи німецький цвинтар у Поталичах.
Разом із тим, зі слів п. Горбача, за три роки існування, товариство, яке займалося перепохованням не лише вояків Червоної Армії, а й вояків УПА, дивізії СС "Галичина", "не отримало жодної гривні з обласного бюджету". "Частково нас фінансує державна міжвідомча комісія у м. Києві, що діє при Кабінеті Міністрів України. Але ж і вона виділяє кошти лише по факту – тоді, коли необхідно перепоховати вже знайдені останки. Натомість місцеві органи влади повинні були б сприяти проведенню пошукових робіт, чого, власне, вони не роблять", – додає він.
Церемонія перепоховання відбулася в присутності священиків різних релігійних конфесій, ветеранів війни, представників Української Народної Партії, ВО "Свобода", Бродівських владних структур, чисельної громадськості міста Броди та військовослужбовців за всіма військовими звичаями. Організації заходу також посприяли "Спілка офіцерів України", Західне оперативне командування, Бродівська міська рада і районна адміністрація.
"Народне Слово" Людмила Складанюк