От Oleh Nemchinov Ответить на сообщение
К All Ответить по почте
Дата 19.06.2007 18:28:14 Найти в дереве
Рубрики 1941; Поисковая работа; Версия для печати

Перезахоронения в Бродах + новая инициатива

Резюме на русском. 22.06.2007 г. 1) Перезахоронение останков воинов РККА
2) Инициатива по созданию нового мемореала

1) 22 червня 2007 року в Бродах Львівської області відбудеться поховання останків 32 військовослужбовців Червоної Армії, які в червні-липні 1941 року загинули в боях із частинами Вермахту на Львівщині і до недавнього часу вважалися такими, що зникли безвісти. Про це йдеться в повідомленні товариства пошуку жертв війни «Пам’ять».

У 2007 році пошукова експедиція ТПЖВ «Пам`ять» на території Золочівського і Бродівського районів Львівської області на місцях боїв перших днів війни виявила і ексгумувала останки 32 бійців РСЧА. На жаль, по солдатських медальйонах-капсулах, що збереглися, вдалося ідентифікувати лише 6 бійців, в основному – уродженців різних областей Росії.

Відповідей на офіційні запити до державних установ Росії, які опікуються пошуком рідних полеглих вояків, Товариство до теперішнього часу не дочекалося. Оскільки урочисте поховання полеглих воїнів відбудеться 22 червня, Товариство «Пам’ять» звернулося до засобів масової інформації РФ із проханням опублікувати наведені дані в регіональних ЗМІ Росії. Можливо, так, обходячи офіційні інстанції, вдасться відшукати хоч якісь дані про родичів загиблих солдатів та повідомити їх про місце поховання батьків, чоловіків, синів.

Дані про бійців:

БАРКОВ Олександр Леонтійович, 1920 року народження, червоноармієць, уродженець Краснодарського краю, Сталінського району, Криловської сільради.

СУХАНОВ Ігор, 1920 р.н., червоноармієць, місце народження – РРФСР.

ХАРНОВ Сергій Миколайович, 1920 р.н., червоноармієць, уродженець м. Одеса, на початок війни родичі проживали в м. Саратові.

ОСИПОВ Дмитро Іванович, проживав в м. Новосибірську, вул. Більшовицька № 87

ТРОФІМОВ Іван Трофимович, червоноармієць, уродженець Пензенської області, Нижньоломовського району, с. Кривозерна (Крівозерная).

ХЕТІЄВ Сас...(?), 1920 р.н., ст. сержант, уродженець Північноосетинської АРСР, проживав в м. Орджонікідзе, вул. Караван-сарайна № 61.

2)Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» пропонує спорудити на Львівщині військовий меморіал примирення, у якому поховали б усіх, хто загинув під час Першої та Другої світових воєн. Про це йдеться у зверненні товариства, скерованому до ЗМІ.

«Члени «Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять» прагнуть, аби на Львівщині було споруджено «Військовий меморіал примирення» – місце гідного останнього спочину усіх, хто поліг на полях боїв зі зброєю в руках. Цей меморіал мав би стати не тільки даниною пам’яті загиблим, але й нагадуванням наступним поколінням про жах та безглуздість збройних протистоянь», – зазначено у зверненні.

Як підкреслюють автори звернення, під час досліджень на місцях боїв «трапляються непоодинокі випадки, коли ворогуючі за життя знайшли вічний спочин у спільних могилах».

«Відомі також випадки, коли члени однієї родини були розмежовані й проливали кров перебуваючи у лавах ворогуючих армій», – підкреслено у зверненні.

Автори звернення також закликають позбутися заангажованих штампів ідеології та мультишовінізму щодо полеглих на полі бою.

«Наш обов’язок людей та громадян демократичної держави – гідно вшанувати пам’ять всіх без винятку воїнів, які волінням долі не повернулися до своїх родин, ставши знаряддям у вирішенні політичних та ідеологічних амбіцій антигуманних і злочинних за своїм змістом імперій», – зазначено у документі.