От Агент Ответить на сообщение
К В. Кашин
Дата 09.09.2004 15:33:35 Найти в дереве
Рубрики Локальные конфликты; Версия для печати

Гляньте что он в своем интернет-журнале пишет

http://cywinski.blog.pl/

"W komentarzach pojawiła się krytyczna uwaga na temat mego artykułu o sprawie Biesłania. Odpowiadam: Dziękuję za sygnał. O wzajemnych stosunkach Osetyjczyków i Inguszy coś tam wiem, ale niewiele, a zwłaszcza - z niepewnych źródeł. W każdym razie są nieprzyjazne (podobno pogarda Osetyjczyków dla Inguszy). Interesuje mnie religia Osetyjczyków - mam sprzeczne dane: wedle jednego źródła prawie wyłącznie prawosławni, wedle drugiego - obie religie, z przewagą islamu. Będę wdzięczny za dalsze informacje. Z autopsji znam tylko Dagestan, ale z głębszymi rozmowami z historykami ludów kaukaskich i z lekturami podstawowej bibliografii. Zawodowo (jestem historykiem Europy Wschodniej XVIII-XX wieku) Kaukazem nteresowałem się ubocznie - przy okazji zsyłek z litewskich zaścianków na Kaukaz po 1832 roku i w związku z historią Szamila, dotąd obecną w rozmowach z ludźmi z Dagestanu. Rosyjską obecność na Kaukazie oceniam jednoznacznie tak, jak w artykule. Analogie z obecnością Rosji na Litwie są bardzo wyraźne, także w tekstach XIX wiecznych na temat wielkości i słuszności idei imperium."

То есть об осетино-ингушском конфликте чего-то слышал, но "немного", какая религия у осетин - православие или ислам он не знает и был бы благодарен за информацию, профессионально занимается историей Восточной Европы 18-20 веков, Кавказом никогда не интересовался, о российской политике на Кавказе судит на основе аналогий с политикой царской России по отношению к Литве...

Вот такой он у нас м....к, профессор Богдан Цивиньски