В Литовской Метрике упоминаются несколько раз "Украинные (Вкраинные) волостели". Напр.:
1. 1507.07.10 - "Ответъ Василя, Божею милостю государя всея Руси к великого князя Жидимонта, короля полского великого князя литовского, послом...": "...и волостели украинные, а сказываю, что имъ обид много чинить ся из зарубежя татбами и розбои, и грабежи великими, и они, сказываю, о том посылають къ наместником и къ волостелем к украинным в обидных делех управы просити, и они ни чом управы не чинять."
или конкретнее:
2. 1507.07.14 - письмо "Великое Орды великии царь Мендли Кгиреи... Жикгимонтовымъ королевымъ": "Теж от предъковъ наших, от царя Тактамыша и до отца моего Ачжи Кгирея, царя, и теперь я самъ жаловал есми Жикгимонта, короля, брата своего, и литовъскому столцу, князю бискупу в головах и паномъ, пожаловавъ, под золотою печатю и под алымъ пятномъ лист есмо дали, рускую украину, городки, которые к нам прислухали, зъ землями и з водами, зъ выходы и зъ данми пожаловали есмо и на то есмо и листъ нашь дали"
3. 1507 - ответ "Богданъ, воевода, господарь земли Молдавъское... послу короля Жикгимонта": "Также твоя милость въсказывал к нам, ижъбы люди подданыи наши земли Молдавское украинником твоеи милости Коруны Полское шкоды великие починили, места и села пожгли и многих людеи у плен повели."
Более позднияя запись говорит об Украине как конкретной территориальной единице:
4. 1539.02.09 - Конъсенсъ пану Ивану Немиричу на збудованье замъку и осаженье места в ыменью Городищи у воеводстве Киевъском у волости Олевъской лежачомъ: "Ино кгды ж онъ хочеть в томъ именьи своемъ збудовати замокъ, мы, бачечи, ижъ таковые замъки на Украине не естъ ку шкоде, але к лепъшому пожитку нашому и земъскому, и паметаючи его к намъ верные послуги, з ласки нашое, на чоломъбитье его, то вчинили: дозволили ему при ономъ замъку его в томъ именьи Городищи, которое он у чернъцовъ Св.Николы Пустыньского у Киеве з дозволениемъ нашимъ выменилъ, место людьми вольными прихожими садити..."
Ещё интересное название из Метрики:
документ около 1452г. "Красное Село. Роману Кготевичю земля пустая, без наследка, Укра, конюхова Юркова. Индикт 9."
Что это за Укра? Похоже на название села или реки.