От Deli2 Ответить на сообщение
К Deli2 Ответить по почте
Дата 05.11.2003 11:21:48 Найти в дереве
Рубрики 11-19 век; Версия для печати

Re: легенда о...

За кроиники Великаго княжества Литовского и Жомоитскаго

Зачалося есть от воплощениа сына божия от духа святаго из благословеныя дЂвицы от начала сотворения свЂта лЂта пятьтысящнаго пятьсотнаго 26-го. Одного часу панство Римское было под цысарем Августом, которыи же не толко одному \л.12об.\ Риму, но и всему свЂту пановал. Яко ж выше писано, часу цесарства Августова сын божии воплотился, a часу Тивирия цесаря, втораго по Августе, на крестЂ волную муку принял для избавления и откупения рода человЂческаго. За которого ж Тивирия вси речи и пророчества пополнивши, по востании из мертвых вознесеся на небо и сЂл одесную бога отца, отколя же дня суднаго имать приити судити живым и мертвым и воздати комуждо по дЂлом его. И по смерти Тивирия царя был цесарем Гаиос, а по ГаиосЂ Клавдеи, а по КлавдЂи царствовал сын \л.13.\ его Нерон, которыи ж Нерон был пан окрутныи a неуставичныи, властную матерь свою и доктора своего навыщшего Сенику без кождое причины к смерти приправил, и неколко крат мЂсто Римское казал запалити, a не для иншого, толко для того, иже бы ся тому дивовал, a потелу А мел. И княжатом, и паном рымским, и шляхте, и всему посполству кривды и втиски великии чинил, для чого ж всякии подданыи его, для великого окрутинства и неуставичности его, не был нихто пЂвен a ни безпечон не толко именеи або скарбов, але и здоровя своего. A так \л.13об.\ многии, отпускаючи имЂня и скарбы свои, утекали до размаитых земель, наслЂдуючи справедливого покою.

ГдЂ ж одно княже римское именем Палемон, которыи же был цесарю Нерону кровныи, забрался з женою и з детми своими, и поддаными своими, и скарбы своими, c которым же княжатем пятьсот шляхты, также з женами и з дЂтми и многими силами. И вземши c собою одного остронома, и пошли в кораблех морем по заходу слонца, хотячи собЂ наити на земли мЂстцо слушное, гдЂ бы ся имЂли поселить a мешкати c покоем. \л.14.\ A c тыми шляхты были четыре рожаи, наивышшии имены имЂли: c Китаврус Давепрункг, a c Колюмнув Прешпор, a з Русин Иульянус, a з Рож Ектор. A так оныи немалыи час по морю ходячи, пришли Межиземскаго моря и дошли до реки до Шумы, тою рекою Шумою в море окиян и морем окияном дошли до устия, гдЂрека Немон упадывает в море окиян. Потом пошли рекою Немном вверх, аже море, зовомое Малое, которое называется море Немновое, a c тое причины етое морЂ Немновое называется, иж в то море Немон впадает \л.14об.\ дванадесятма устьи, a кождое зовется особным именем, межи которыми дванатцетма устьи одно зовется устье именем Скилия. И пошли тым устьем вверх, и дошли цЂлаго Немна, гдЂ ужо он сам весь в одном мЂстцы то Б есть Б, и верх Немна дошли до реки Дубисы, гдЂ ж вшедши в тую реку Дубису, и над нею нашли горы высокии, и на оных горах ровнины великии, дубровы роскошныи и розмаитыи офитости наполнено, звЂреи розного рожаю, то кть В, напервеи туров, зубрев, лосеи, оленеи, серн, рысеи, куниц, лисиц, бЂлок, горностаев и иных \л.15.\ розмаитых рожаев. И тут же в реках великои офитости рыб непосполитых, иже не толко тыи рыбы, которыи ся в тых реках плодят, але множество рыб розмаитых и дивных приходят из моря за тою причиною, иж недалеко устье Немновое, гдЂ Немон в море впадывает. Над которыми ж рЂками, над Дубисою и над Немном, и над Юрою, там ся поселили и почали розмноживати, и оное мешканье над тыми рЂками велми им сподобалося, и назвали тую землю Жомоитыю.







А Так в рукописи; в P потеху Б—Б в к течеть весь В Так в рукописи; в P ест
















О княжати Палемоне и o трех сынЂх его \л.15об.\




Князь Палемон уродил трех сынов: старшии Борк, 2-и Кунас, 3-и Истра. СтарЂишии же сын, Борк, учинил город на рецЂ Юре, и зложено имя того княжати поспол c рекою, иже имя рецЂ Юря, a княжати Борк, и назвал тот замок Юрборк. A середнии сын, Кунас, пришод на усть реки Невяжи, гдЂ она впадывает в Немон, и тут учинил город и назвал его именем своим Куносов город. A третеи сын, Спера, пошол далеи в пущу ко всходу солнца и, перешодши реку Невяжу и реку Светую и третюю рЂку Ширвинту, нашол озеро, луками и c розмаитым древом укра\л.16.\шено, гдЂ ж возлюбивши, и над тым озером поселился, и то озеро именем своим назвал, Спера. И пановал много лЂт и был ласков подданым своим и потом умер бес плоду. И подданыи его, милуючи ВВ его, и подлЂ рымскаго обычая учинили болвана и назвали Спера, на память его. И потом оныи люди, мешкаючи около его, и почали ему оферы чинити и за бога его имЂти. Потом, коли тот болван сказился, и они то озеро и мЂсто ховали, и мЂли за бога. И по нем межи собото господаря не имЂли и мешкали без пана.










О княжати Борку и o брате его КуносЂ \л.16об.\




По малых часЂх умре брат его, которыи мешкал на Юрборку, не имЂючи дЂтеи, и брат его Кунос возмет и тую часть брата своего Борка и город Юрборк, и в тои части его будет пановати. И онои княжа Кунос имЂл двух сынов, одного Кернуса, a другаго Кгинбутья. И пануючи ему в земли Жомоитскои, почал ся множити и разширяти и выходити на реку Велию, в землю Завелскую. И прошедши рЂку Светую. вышел и нашел мЂстцо велми хорошо, и сподобалося ему то мЂстцо велми, и он там поселил сына своего Кернуса, и назвалося то мЂстцо по Керну\л.17.\се Керново, a потом Кунос умре. И по нем почнет сын его Кернус пановати на всеи земли Завелскои по границу Латыгонъскую и по Завелскии Браславль, аже по реку Двину. A брат его Кгинбут на Юрборку и на Куносове, и на всеи земли Жомоитскои. A в тот час, гдЂ Кернус пановал на Завелскои сторонЂ, людие тыи его, што за Велею осЂли, игрывали на трубах дубасных, и прозвал тот Кернус берег своим языком власным, по-латыне, литус, гдЂ ся люди его множат, a трубы, што на них играют, туба. И дал имя тым людем своим \л.17об.\ языком по-латыне, сложивше берег c тробою Г: Литусба. И простыи люди не велели Д звати по-латыне и почали звати просто Литвою, и от того часу почалося звати панство Литовское и множити от Жомоити. Князь великии Кернус пановал на ЛитвЂ, a князь Кгинбут на Жомоити, и не малыи час пановали межи собою во упокои. И князь Керънус не имЂл сынов, толко одну дочку, именем Паяту. И будучи он в старости своеи и не хотячи панства своего от дочки своее отдалити, и принял до нее и зятем своим собЂ учинил c Китавруса именем \л.18.\ своим Кгируса, сына Довспрунскова з Дявилтова, и сам умре. а по кем начне княжити на земли Литовскои тот зять его c Китаврус Кгирус. A Кгинбут, пануючи на Жомоити, и умре, a сына своего Монтвила остави на княжест†Жомоитском. И Монътвил много лЂт княжил на Жомоити, и мЂл двух сынов, одного Немоноса, a другого Скирмонта.







ВВ Первоначально минуючие; исправлено киноварью Г Так в рукописи Д Так в рукописи; в P вмели
















О княжати Монтвиле, Кгинбутове сынЂ




И часу панованя Монтвилова повстал царь Батыи и пошол на Рускую землю, и всю землю Рускую повоевал, и князеи руских многих постинал, a иньших \л.18об.\ в полон повел, и столец всее Руское земли и город Киев зжог и пуст учинил. A князь великии киевскии Дмитреи, боячися великои силы и моцы его, збЂг c Киева в город Чернигов, и потом довЂдался, што город Киев созжен и вся земля Руская спустошона, и слышал, иж мужики мешкают без господаря a зовухсядручане. И он, собравшися c людми, и пошол ко Друцку, и землю Друцкую посЂл, и город Друческ зарубил, и назвался великим князем друцким. A в тот час довЂдался великии князь Мондвил жомоитскои, иже Руская земля спустошона \л.19.\ и князи рускии розогнаны и он, давши воиска сыну своему Ердивилу, и послал c ним панов своих радных, напервеи c Колюмнов Кгрумня, a другаго со Урсинов именем Лишкис, a третьего з Рож именем Игровжис. И зашли за реку Белю, и потом перешли реку Немон и нашли в четырех милех от реки Немна гору красну, и сподобалося им, и учинили на неи город и назвали его Новъгородок. И учинил собЂ в нем князь великии столец, и назвался великим князем новгородцким. И пошодши из Новагородка, зарубил город Городен, и потом пошол до Берестья и нашол Берестеи и Дорогичин, \л.19об.\ и Мелник от Батыя опустошены и покажены, a он тыи городы зарубил и почал на них княжити. И потом умре князь великии Монтвил жомоитскии, и по нем сЂл на Великом княжест†Жомоитъском Вининт. A другии вышереченыи его сын, Ердивил, имет княжити на Новегородце и на тых вышеречены городцех, и подавал паном своим, которыи c ним вышли, островы и пущи: Кунпю дал остров около реки Ошмены, которое нынЂ зовется Ошмена, и все прилежаное к Ошмене, што на нем князи и панове в повЂте Ошменъском держат. A Ечькшеви дал остров, \л.20.\ которыи по нем назван есть Еишишки, и все прилежаное к повЂту Еишишскому. A Кгровжу дал остров, которыи его именем назван есть Кгровжишки, и весь повЂт Кгровжишскои. И c Кумпя народился Кгаштол, a из Еикша народился Довоина, a из Кгровжа народился Монвид. И возвратимся вспять. Тут Довоина.










О князи Викенте и o князи Ердивиле




Пануючи великому князю Викенту в Жомоитскои земли, a Ердивилу в НовЂгородцы и в тых вышереченых городех, и затым умре князь великии \л.20об.\ Викент, и по нем начнет ннжити Е Живинбуи, князь литовскии, обЂма тыми княжени, Литвою и Жомоитю, a Ердивил на НовЂгородцы и на всЂх тЂх вышереченых городех руских. И много лЂт княживши Ердивил на тых городЂх и умре, и по нем начнет княжити сын его Минкгаило.










О князи великом Минкгаиле




По смерти отца своего князь великии Минкгаило, собравши воиско свое, и поиде на город Полотск, ино мужи полочане, которыи вечом исправовалися, как Великии Новъгород и Псков. И напервеи пришли к городу их реченому Городец, \л.21.\ и мужи полочане, ополчившися полки своими, и стрЂтили их под Городцом. И велик бои и сЂчю межю собою учинили, и поможе бог великому князю Минкгаилу, и побил мужеи полочан наголову, и город их созже, реченныи Городец, и град Полческ возмет, и остал великим князем полотцким. И будучи ему великим князем новгородцким и полоцким, и пановал много лЂт и умре. И оставил по собЂ двух сынов, одного Скирмонта, a другаго Кгинвила, и Скирмонт почне княжити на НовЂгородцы, a Кгинвил на Полотцку. И поимет Кгинвил дочку y ве\л.21об.\ликаго князя тверскаго y Бориса именем Марию, для которое же окресхился в рускую вЂру, и дали ему имя Борис. И тот Кгинвил, рекомыи Борис, учинил город на имя свое на рецЂ Березыни и назвал его Борисов. И будучи ему русином, был велми набожен и учинил церковь каменную в Полоцку святую СофЂю, другую святого Спаса, дЂвич монастырь вверх реки Полоты от города в полумили, третию церковь, монастыр на Белчицы святаго Бориса и ГлЂба. И пануючи ему Ж в Полоцку был ласкав на подданых своих и дал им, подданым своим, волность вечом имЂти \л.22.\ и в звон звонити, и по тому се справовати, как в Великом НовЂгородЂ и во ПсковЂ. И што князь Борис c тою женою имЂл сына Ротволода, названого Василем. И по нем начне княжити сын его Василеи в Полоцку, a сам умре. И князь Василеи, княжачи на Полацку, имЂл сына ГлЂба a дочку Парасковю. И тая дочка Парасковия обецалася девичьство свое захавати в цЂлости до живота своего и постриглася в черницы у святаго Спаса в монастыри над Полотою, и мешкала там 7 лЂт, богу служачи и книги пишучи на церковь. A потом забралася до Рыма, и в Рыме мешка\л.22об.\ючи, богу служила пилне. И мешкая колко лЂт, и освятилася,чкоторую называют святая Прексыдыс, a по-руски Парасковия, которои же в РимЂ и костел збудован на имя ее святое, и там же ее и положили. A брат ее, князь ГлЂб полотцкии, в молодых лЂтех своих, княживши в Полотцку немного лЂт, и умре, и положен бысть y святои СофЂи в Полоцку со отцом своим в одном гробЂ. A полочане почали по тому справовати за ся, как в Великом НовЂгородЂ и ПсковЂ, a пана над собою не имЂли. И возвратимся вспак. \л.23.\










О княжати Скирмонте




Скирмонту княжачи на НовЂгородцы, и князь Мстислав луцкии и пинскии почнет валку и со князем Скирмонтом, хотячи его выгнати из отчины своее, з Берестя и з Мелника, з Городна и з Новагородка. И Скирмонт пошлет послов своих до великого князя литовъского, штобы шол ис Китавруса до Живинбуда, просячи его, дабы помоч дал ему напротивку руси. И князь великии литовскои Живинбуд пошлет ему на помоч сына своего старшаго Куковоитя и со всЂми силами напротивку Мстислава, князя луцкого и пинского. \л.23об.\ И на сеи сторонЂ рЂки Яселды поразит князь Скирмонт князя луцкого и пинского наголову и всю раду рускую, толко князь Мстислав в малЂ дружинЂ едва сам утече в город Луцкои, a князь великии Скирмонт возмет город Пиченкт ЖЖ и город Туров.